جمعه, 27 مهر 1397

فهرست صفحات


پژوهشکده سبزی و صیفی

پژوهکشده سبزی و صیفی

 اهمیت اقتصادی

سبزی و صیفی از نظر سودآوری، اشتغال زایی و البته مصرف منابع آبی رتبه خاصی را در میان بخش‌های مختلف کشاورزی دارا می باشد. در سال 1392 حدود 930 هزار هکتار از اراضی کشور به کشت محصولات سبزی و صیفی اختصاص یافته بود که در مجموع بالغ بر 28 میلیون تن محصول با ارزش تقریبی 11 میلیارد دلار دراین اراضی تولید گردید. از این میان حدود 2 میلیون تن محصول سبزی و صیفی به ارزش  878 میلیون دلار به خارج از کشور صادر گردیده و مابقی در داخل کشور مصرف شده است.

 

   

تاریخچه

تحقيقات مربوط به محصولات سبزي، صيفي نیز همزمان با ایجاد موسسة تحقيقات اصلاح وتهية نهال و بذر در سال 1339 در اداره  کل بررسی‌های باغبانی آغاز گردید. با تغییر نام این اداره به بخش تحقیقات باغبانی در سال 1350 تحقیقات محصولات سبزی و صیفی نیز در آن بخش ادامه یافت. در سال 1357 بخش تحقيقاتي سبزي و صيفي در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر بعنوان بخش‌ مستقل ایجاد و فعالیت های پژوهشی محصولات سبزی و صیفی به آن واگذار شد. در سال 1378بخش تحقیقات سبزی و صیفی به مرکز تحقیقات استان تهران در ورامین منتقل و فقط انجام تحقیقات در محصولات سيب‌زميني و پياز با توجه به سطح زیر کشت و اهمیت بیشتر این دو محصول در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر باقی ماند.  در سال 1388، با انتقال مجدد تحقیقات سبزی و صیفی به کرج، بخش مذکور مجددا احیاء و فعالیت خود را از سر گرفت.

              


 تراکم نسبی سبزی و صیفی
 در استان‌های مختلف کشور

 

 

هم اکنون 38 نفر عضو هیئت علمی و 12 نفر پژوهشگر غیرهیات علمی بخش تحقیقات سبزی و صیفی تحقیقات مربوط به محصولات خانواده سیب زمینی (سیب زمینی، گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل)؛ کدوئیان (خیار، خربزه، هندوانه، طالبی، کدو)؛ سبزیجات برگی (کلم، کاهو، اسفناج و سایر سبزیجات برگی)؛ سبزیجات ریشه‌ای (پیاز، هویج، ترب، تربچه، شلغم) و سایر سبزیجات را در ستاد موسسه در کرج و مراکز تحقیقات استانی دنبال می نمایند

 




 

 برخی از مهمترین دستاوردهای پژوهشی

· معرفی دو رقم سیب زمینی بنامهای ساوالان و خاوران برای مناطق کشت بهاره

· معرفی یک رقم اسفناج بنام ورامین 88

· معرفی دورقم خربزه بنام‌های خاتونی و درگزی

· معرفی یک رقم طالبی بنام سمسوری 88

· معرفی دورقم کاهو بنام‌های وارش و طاوسی و یک رقم در دست معرفی

· اصلاح توده‌های بومی پیاز ایرانی ( دورقم در دست معرفی )

· چهار رقم در دست معرفی سیب زمینی برای کشت‌های بهاره،  پاییزه و زمستانه

· بهینه‌سازی شرایط کشت درون شیشه‌ای جهت تکثیر گیاهچه

· بهینه‌سازی سیستم هواکشت و هیدرو پونیک جهت تولید مینی تیوبر سیب زمینی

· معرفی پایه‌های مقاوم به بیماری و تنش خشکی جهت پیوند طالبی و خیار

· افزایش نرخ تکثیر مینی‌تیوبر سیب‌زمینی تحت شرایط گلخانه

· بهینه‌سازی سیستم کشت و افزایش نرخ تکثیر غده بذری سیب زمینی تحت شرایط مزرعه

· معرفی بستر کشت مناسب و اقتصادی جهت تولید مینی‌تیوبر سیب‌زمینی

· تغییر شیوه کشت در محصولات مختلف سبزی و صیفی بمنظور افزایش عملکرد و بالا بردن کارآیی مصرف آب

· بهینه سازی روشهای آبیاری در جهت افزایش راندمان آبیاری

· تعیین بهترین عمق و تراکم کشت درمحصولات مختلف سبزی و صیفی

· تعیین بهترین و اقتصادی‌ترین شرایط تغذیه‌ای برای محصولات مختلف سبزی و صیفی

· کاربرد مالچ‌های مختلف در کنترل علف‌های هرز وکاهش هزینه‌های تولید

· معرفی بهترین پایه و روش پیوندزنی در افزایش عملکرد محصولات مختلف سبزی و صیفی

· بررسی جایگزینی مواد بیولوژیکی بجای مواد شیمیائی در افزایش انبارمانی محصولات سبزی و صیفی

· بهینه سازی شرایط نگهداری سیب زمینی و پیاز جهت افزایش مدت انبارمانی

· اجرای حدود 169 فقره طرح پژوهشی ملی و مستقل

· انتشار بیش از 208 فقره مقالات چاپ شده در مجلات معتبر علمی و پژوهشی داخلی و خارجی

· انتشار نشریات ترویجی و فنی، کتاب، تهیه دستورالعمل های فنی کشت و پرورش سبزی وصیفی


     

آدرس: کیلومتر 7 جاده محمد آباد - انتهای خیابان همت - پژوهشکده سبزی و صیفی    تلفن: 36700890

 


Vegetable Research Center


DOURAN Portal V3.9.8.8

V3.9.8.8